Thomas De Coninck

Dag Thomas, hoe ben je bij het team terecht gekomen? 

Eind 2021 speelde bij mij het idee om te gaan trainen voor een marathon. Het was mijn laatste jaar als student en ik vertrok in februari op Erasmusstage naar Valencia voor 4,5 maanden. Hier kon ik na jaren blessureleed me toeleggen op mijn lichaam, rust en het stijgende aantal loopkilometers. Op Strava volgde ik Gilles  waar ik zag dat hij gecoacht werd door Benny. Ik besloot Benny te contacteren en voelde onmiddelijk een klik. Benny was heel behulpzaam en had een duidelijke visie. Financieel was het als student echter niet zo haalbaar in combinatie met de stage. Benny had hier alle begrip voor en nadat ik mijn eerste marathon in 2u56’04” liep, dan was het voor mij duidelijk dat voor de stap hogerop Benny the way to go was. Ik had in de tussenperiode de resultaten van het team al nauw opgevolgd en gezien dat dit meer dan een loopteam was. Het was voor mij meer dan logisch om dit avontuur aan te gaan en PR’s te gaan aanscherpen.

Van waar komt jouw liefde voor het lopen?

Ik ben vanaf kleinsaf aan geobsedeerd door sport maar de hardloopmicrobe komt echt door mijn vader. Na zijn periode in het leger begon hij zich in te schrijven voor (halve) marathons. Het duurde dan ook niet lang voor ik als klein ventje met een nummer aan de start stond zoals mijn hem. Jaren aan een stuk gingen we elk weekend samen met het gezin naar loopwedstrijden en dat voelde echt aan als een soort traditie. Hoe beter ik werd, hoe leuker ik het vond want op dat vlak ben ik vrij competitief ingesteld. Het leuke was om met het hele gezin dezelfde passie te kunnen delen waarbij elk van ons zijn eigen niveau had. Lopen is voor mij een sport waar je zo gemakkelijk je gedachten kan verzetten door gewoon je schoenen aan te doen en te vertrekken. Je leert onderweg steeds jezelf beter kennen. Tijdens mijn studies ben ik ook nooit gestopt met lopen, ook niet tijdens de examens. Lopen zorgt altijd voor ontspanning in mijn leven en het werkt zo verslavend.

 

Wanneer besloot je om mee te doen aan je eerste hardloopwedstrijd? Waarom?

Zoals ik al zei ben ik als klein ventje reeds aan de start van wedstrijden gaan staan. Je vader is altijd een figuur waarnaar je opkijkt en die je probeert na te doen. Zelf zal ik er toen niet veel hebben over nagedacht maar vooral met een glimlach hebben rondgelopen. Sindsdien is het eigenlijk nooit echt meer gestopt…

Aan welke wedstrijden/races houd jij de mooiste herinneringen over?  Waarom?

Ik heb het geluk gehad dat ik al heel wat mooie wedstrijden heb kunnen doen maar sommige springen er wel uit. Als ik echt zou moeten kiezen dan zullen het wel mijn 2 marathons zijn. Mijn vader heeft enkele jaren geleden een rugoperatie ondergaan en is moeten stoppen met lopen. Het doet pijn om te zien dat hij zijn hobby niet meer kan uitoefenen. Zijn PR op de marathon is 3u03 en als je dan op je eerste marathon zelf onder de 3u gaat en de trots in zijn ogen kan zien dan doet dat heel veel. Ook als je achteraf hoort van je mama dat hij heel de dag super nerveus was. Het is misschien opgevallen dat ik mijn (halve) marathons afwerk met een wit hoofdbandje. Het is het hoofdbandje waar hij zelf zijn marathons mee liep en voor mij is dat dan heel symbolisch.

” De marathon in Rotterdam zal er 1 voor eeuwig zijn. In december en half januari was ik geblesseerd, wat voor vele twijfels zorgde. Mijn vriendin, Benny en teamies spraken me zoveel moed in dat ik er weer in ging geloven.

Aan welke wedstrijden/races houd jij de mooiste herinneringen over?  Waarom?

Ik heb het geluk gehad dat ik al heel wat mooie wedstrijden heb kunnen doen maar sommige springen er wel uit. Als ik echt zou moeten kiezen dan zullen het wel mijn 2 marathons zijn. Mijn vader heeft enkele jaren geleden een rugoperatie ondergaan en is moeten stoppen met lopen. Het doet pijn om te zien dat hij zijn hobby niet meer kan uitoefenen. Zijn PR op de marathon is 3u03 en als je dan op je eerste marathon zelf onder de 3u gaat en de trots in zijn ogen kan zien dan doet dat heel veel. Ook als je achteraf hoort van je mama dat hij heel de dag super nerveus was. Het is misschien opgevallen dat ik mijn (halve) marathons afwerk met een wit hoofdbandje. Het is het hoofdbandje waar hij zelf zijn marathons mee liep en voor mij is dat dan heel symbolisch.

De marathon in Rotterdam zal er ook 1 voor eeuwig zijn. In december en half januari was ik geblesseerd, wat voor vele twijfels zorgde. Mijn vriendin, Benny en Teamies spraken me zoveel moed in dat ik er weer in ging geloven. De sfeer was geweldig, de wedstrijd vloog voorbij net zoals de kilometers. De wedstrijd viel al snel in de juiste plooi toen ik kon aansluiten bij Michael waardoor ik eigenlijk enkel maar genoten heb onderweg. Als je dan de Coolsingel bereikt meer dan 13′ onder je eigen PR van 7 maanden ervoor en 7′ onder de doelstelling dan loop je de laatste kilometer met de krop in de keel en sta je daar met tranen in de ogen na de finish.

Wat wil je graag nog bereiken op sportief vlak?  Welke doelen heb je voor ogen?

Na mijn eerste marathon droomde ik om ooit onder 2u40′ te lopen. Na Rotterdam zal ik die ambities wat mogen aanpassen. Ik hoop op de marathon van Valencia al onder de 2u40′ te gaan en dan zien we wel wat de toekomst brengt. In mijn stoutste dromen denk ik aan sub 2u30 maar daarvoor is er nog een lange weg te gaan. Hopelijk kan ik op de andere afstanden mijn PR’s nog wat aanscherpen onder Benny en Teamies pacen naar hun doelen.

.

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit?

Ik loop momenteel 5 keer per week. Toen ik begon bij Benny liep ik zo’n 50 – 60 km/week terwijl ik nu al vaak aan 90-100 km/week in de marathon voorbereiding zit. Er is dus zeker nog marge al moet ik opletten voor blessures. Beter iets trager opbouwen en een kine bezoek teveel dan weken aan de kant zitten. De trainingen op zich doe ik bijna altijd alleen wat me vaak van pas komt in wedstrijden. Bij de rustigere trainingen fietst mijn vriendin al eens mee, wat het leuker maakt.

Op welke manier let je op je voeding? Heb je speciale voedingsgewoonten opgebouwd nav het hardlopen? Welke?

In het algemeen let ik niet speciaal op mijn voeding al zijn er wel een paar dingen. Ik drink bijvoorbeeld nooit alcohol, eet geen chocolade, desserts of ijs en ga nooit naar fastfoodketens. Echter ben ik verslaafd aan snoepen en zakken kunnen vlotjes worden binnengespeeld. Als ik toewerk naar een doel dan stop ik wel met gefrituurd eten, chips, snoepen en frisdrank tot het doel bereikt is. Hier en daar kan wel eens gezondigd worden, wat mentaal belangrijk is. Na Rotterdam een pizza eten en ‘s avonds naar de frituur gaan voelt dan als mooie beloning voor alle opofferingen vooraf.

Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen. Op welke manier zorg jij dat je lichaam voldoende rust krijgt en wat zijn dan jouw favoriete bezigheden?

Aangezien sporten veel tijd vergt probeer ik hier dan tijd door te brengen met mijn vriendin door eens te gaan eten, reizen, netflixen,… Doordat ik verhuisd ben is het ook moeilijker om af te spreken met vrienden dus gamen met hen doe ik dan ook wel graag. Maar sport blijft mijn leven dus kijk en ga ik zeker naar sportevents zoals wieler- en voetbalwedstrijden maar daar word je niet altijd even rustig van. Nachtrust is als sporter heel belangrijk, op tijd proberen slapen is een must maar lukt niet altijd even goed.

Hoe kijk je naar het team?  Wat valt op bij Team Fischer? 

Het voelt voor mij echt aan als een hechte warme groep. Iedereen staat klaar voor elkaar! Dit valt op na altijd individueel gelopen te hebben. Ik heb al heel wat mooie mensen mogen leren kennen. De rode uitrusting is ook niet weg te denken op wedstrijden want waar je ook loopt, er is toch altijd iemand bij van Team Fischer.

Wat doe je beroepshalve?

Ik werk als laborant in een farmaceutisch bedrijf in Puurs. Als quality control analist op de groep stabiliteiten, sta ik in voor het garanderen van de kwaliteit van verschillende geneesmiddelen nadat ze gestockeerd worden onder bepaalde condities om vervalprocessen in kaart te brengen.

Wie of wat inspireert je? Waarom?

Mensen met een duidelijke passie voor iets en keihard voor hun doelen gaan. Dat kan gaan over wereldtoppers zoals Wout Van Aert, Koen Naert en Bashir Abdi tot teamies.

Las je recent een boek?  Vond je er iets aan? Naar welke muziek luister je? 

Het laatste bevel van Pieter Aspe, een thriller waarin een moord gepleegd wordt en dit opgelost wordt tijdens een cruise. Ik betrap me er wel op dat ik graag lees maar dit eigenlijk veel te weinig doe. Zelf luister ik naar vanalles qua muziek, je kan me zeker ook een plezier doen met Nederlandstalige liedjes. Voor belangrijke wedstrijden heb ik een playlist om in de sfeer te komen met liedjes zoals Unstoppable van Sia, Kryptonite van 3 Doors Down,…

Een uitsmijtertje en totaal iets anders.  Als je kon tijdreizen, naar welk jaar zou je teruggaan? En waarom?

Een moeilijke vraag maar de Romeinen met hun bouwwerken lijken me wel heel interressant. Een aquaduct dat 2000 jaar later er nog staat vind ik heel straf. Het oude Rome in al zijn pracht en praal zou ik eens willen zien in die tijd!

Bedankt voor dit interview en hopelijk kan iedereen zijn doelen waarmaken!

Groetjes Thomas

Follow us on Social Media